# uly-2024

### WORKSHOP TRAINING SESSIONS

	SUNDAY	MONDAY	TUESDAY	WEDNESDAY	THURSDAY	FRIDAY	SATURDAY
		1	2 Active Supervision for Family Child Care	3 Playground Safety	4	5	6 Storytime for Infants and Toddlers
	7	8	9 Active Supervision for Child Care Centers	Policies that Protect	11 Importance of Executive Function and Self-Regulation in Early Childhood Education and Care	12	<b>13</b> Medication Administration
	14	15	16	17 Recognizing and Reporting Child Abuse and Neglect	18	19	20 Roots of Inclusion: Establishing a Solid Foundation for Inclusive Practice
,	21	22	23 Learning Math with Dollar and Thrift Store Finds	24	25 Switch On — Switch Off: Babies and Technology	26	27 SIDS, SUIDS, and other Sleep Related Infant Care Deaths
,	28	29	<b>30</b> Recognizing and Responding to Challenging Behavior	<b>31</b> What Happened to the World? Helping Children Cope			

#### To register online, go to https://familytreemd.org/bcccrc/



ALL CLASSES WILL BE HELD VIRTUALLY UNLESS MARKED IN RED. SEE COURSE DESCRIPTIONS FOR DETAILS.

### Raising families up. 24-hour Parenting Helpline: 1.800.243.7337

2108 North Charles Street Baltimore, MD 21218 410-889-2300 familytreemd.org

## Training Descriptions July 2024 To register, click on the course title in pink.

Course and Date:	Course Description:	Topic and Cost:
Active Supervision for Family Child Care Tuesday, July 2nd 6:00 p.m. — 9:00 p.m.	Gain greater understanding of how to supervise children of all ages appropriately and effectively. Explore techniques for indoor and outdoor supervision. Ensure children's safety through active monitoring to enable children to maximize their learning opportunities. This workshop can be used for licensing compliance requests.	3 hours Child Development \$10.00; Must Pre-Register
<b>Playground Safety</b> Wednesday, July 3rd 6:00 p.m. — 9:00 p.m.	Outdoor play is an essential part of everyday life in childcare. Learning how to keep children safe on the playground involves being intentional. This training will help childcare teachers evaluate the safety of their playground, review the current procedures for keeping children safe on the playground, and make recommendation on how to maximize their play space so it is safe for all children.	3 hours Health, Safety and Nutrition \$10.00; Must Pre-register
<b>Storytime for Infants and Toddlers Saturday, July 6th</b> 9:00 a.m. — 12:00 p.m.	Infants and toddlers love being read to! We will explore how to choose appropriate books and identify strategies for planning and executing story time.	3 hours (1 hour Child Development, 2 hours Curriculum) \$10.00; Must pre-register
Active Supervision for Child Care Centers Tuesday, July 9th 6:00 p.m. — 9:00 p.m.	Gain greater understanding of how to supervise children of all ages appropriately and effectively. Explore techniques for indoor and outdoor supervision. Ensure children's safety through active monitoring to enable children to maximize their learning opportunities. This workshop can be used for licensing compliance requests.	3 hours Child Development \$10.00; Must Pre-Register
<b>Policies that Protect</b> <b>Wednesday, July 10th</b> 6:00 p.m. — 9:00 p.m.	Minimize the risk of your program becoming the focus of a CPS investigation by developing and following policies and procedures which offer protection against allegations of child maltreatment.	3 hours Professionalism \$10.00; Must Pre-Register
Importance of Executive Function and Self-Regulation in Early Childhood Education and Care Thursday, July 11th 6:00 p.m. — 8:00 p.m.	Executive functioning and self-regulation help children be successful within their environments. Children are born with the capacity to learn and utilize these skills. Participants will learn about why these skills are important, what deficits in these areas look like, and strategies to help build them.	2 hours Child Development \$10.00; Must Pre-Register
Medication Administration (In-person)* Saturday, July 13th 9:00 a.m. — 3:30 p.m.	Note: This class will be held at the Julie Center — 100 S Washington Street, Baltimore MD 21231. This class fulfills the MSDE/OCC requirements for all Child Care professionals.	6 hours Health, Safety and Nutrition \$60.00; Must Pre-register
<b>Recognizing and Reporting Child Abuse and Neglect Wednesday, July 17th</b> 6:00 p.m. — 8:00 p.m.	Did you know that childcare professionals are mandated by law to report child maltreatment? In this training, you will develop a policy for preventing and reporting child abuse and the signs and symptoms of bullying behaviors and victims' behaviors.	2 hours Health, Safety and Nutrition \$10.00; Must Pre-Register
Roots of Inclusion: Establishing a Solid Foundation for Inclusive Practice Saturday, July 20th 9:00 a.m. — 12:00 p.m.	This module will focus on establishing the critical foundation needed for developing an inclusive childcare program. We will also explore comprehensive and effective inclusion policies to include in your program handbook.	1 hour Professionalism, 2 hours Special Needs \$10.00; Must Pre-register
PAGE 6		

# **Training Descriptions July 2024 (continued)** To register, click on the course title in pink.

Course and Date:	Course Description:	Topic and Cost:	
<b>Learning Math with Dollar and Thrift Store Finds Tuesday, July 23rd</b> 6:00 p.m. — 9:00 p.m.	Young children love to think and figure things out – reasoning – they do it all day. Math is about thinking, figuring things out and reasoning. Math manipulatives do not have to cost a fortune, many materials can be found at the local dollar store or thrift shop that support mathematical thinking processes.	3 hours Curriculum \$10.00;Must Pre-Register	
Switch On — Switch Off: Babies and Technology Thursday, July 25th 5:00 p.m. — 8:00 p.m.	This workshop explores some of the negative impacts and alternative strategies to screen time for our youngest learners to support healthy child development.	1 hour Child Development, 1 hour Curriculum \$10.00; Must Pre-Register	
<b>SIDS, SUIDS, and other Sleep</b> Related Infant Care Deaths Saturday, July 27th 9:00 a.m. — 11:00 a.m.	This class fulfills the MSDE requirement for SIDS training.	2 hours Health, Safety and Nutrition \$10.00 Must Pre-Register	
Recognizing and Responding to Challenging Behavior Fuesday, July 30th 5:00 p.m. — 8:00 p.m.	Participants will learn what challenging behaviors look like, how to identify them, and what they can do to help. Participants will learn how written observations of behaviors help identify patterns and implement strategies to prevent challenging behaviors from occurring.	2 hours Child Development \$10.00; Must Pre-Register	
What Happened to the World? Helping Children Cope Wednesday, July 31st 5:00 p.m. — 8:00 p.m. 5:00 p.m. — 8:00 p.m.	Adults largely set the emotional landscape for children. Children depend on us to be strong, to know what is happening and to guide them through turbulent times. Learn ideas and language for responding to children's questions and reactions during these times.	2 hours Community \$10.00; Must Pre-Register	